fbpx
Oldal kiválasztása

Anomalocaris

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.07.15.

Egykor a tengerek mélyén sok furcsa dologgal találkozhattunk volna és az Anomalocaris kétségkívül ezekhez tartozik. A “kambriumi robbanás” egyik példája különleges anatómiai adottságaival még a tudósokat is meglepte.

Fosszilis maradványa (Forrás: sankei.com)

Az Anomalocarist a mára kihalt Radiodonta rendhez sorolják, amelynek tagjai egytől egyig ragadozó gerinctelenek voltak. Nevének jelentése: abnormális garnéla, ami utal arra, hogy először a hiányos maradványok alapján garnélának gondolták. Csak később, teljesebb fosszilis leletek alapján jöttek rá a paleontológusok, hogy egy egészen egyedi állattal van dolguk. A legnagyobb fajok hossza meghaladta az 1 métert, bár egyes leletek azt mutatják, hogy akár 2 méteresre is megnőhetett a bizonytalan Anomalocaris gigantea.

Hosszúkás és áramvonalas teste volt, oldalsó lebenyekkel, amelyek mozgatásával hajtotta magát a vízben. A lebenyek közötti átfedés lehetővé tette, hogy az egész állat szinte egyetlen uszonyként működjön, ezáltal pedig maximalizálhatta az úszási képességeit. Az állat modelljén végzett kísérletek azt mutatták, hogy felépítésének köszönhetően nagyon stabil lehetett úszás és manőverezés közben is.

Anomalocaris szája más radiodontákkal összehasonlítva (Forrás: Wikipedia)

Megjelenését tekintve elég feltűnő szájszervekkel rendelkezett, amelyek a legkeményebb részei lehettek az állatnak. Sokszor eddig úgy festették le az állatot, mint amelynek külső vázát kitin borítja, de ez mára megdőlt. Az oldalsó lebenyekhez (“szárnyak”) és a szájhoz viszonyítva az állat teste lágy volt. Korongszerű szájával a zsákmányát elkaphatta, de sosem tudta teljesen összezárni a száját. Nagyobb példányok esetén akár 1 centiméteres rés is maradhatott. Az Anomalocaris mindegyik elülső függeléke 14 szegmenst tartalmazott, amiken két pár tüskék voltak, amelyeknek formája és alakja a különböző fajoknál eltérést mutat.

Az elülső függelékeken lévő tüskék változatossága (Forrás: Wikipedia)

A szemek felépítéséről egészen napjainkig nem sokat tudtak a paleontológusok, pedig előkerültek fosszilis leletekben. Egy 2014-ben talált ausztrál lelet alapján a 2-3 centiméteres szemei sok hasonlóságot mutatnak a ma élő ízeltlábúak szemeivel. Több mint 16 ezer lencséből álló összetett szemei jóval meghaladják a szintén kihalt trilobiták híres összetett szemeit. Ezen felül dichromatikus (kétszínű) színlátással is rendelkezett.

A mai ízeltlábúak összetett szemeihez hasonlóan az Anomalocaris szinte mindent láthatott a vízben (Forrás: Nature)

Sokáig úgy tartották és ábrázolták az Anomalocarist, hogy egy csúcsragadozó volt, amely főként trilobitákkal táplálkozott. Azonban a szájszervéről kiderült legújabb kutatások fényében már nem tartják sokan ezt egyértelműnek. Ugyanis az Anomalocaris mégsem rendelkezett olyan fegyverrel, amivel feltörhette volna a trilobiták páncélját. Rokonaihoz hasonlóan kisebb élőlényeket felszippantva juthatott hozzá táplálékához, amely jobban ráillik szájszervének felépítéséhez. Az újonnan felfedezett Anomalocaris magnabasis tüskéi alapján az is elképzelhető, hogy mozgékonyságát kihasználva ragadta meg puha testű áldozatát elülső függelékeivel, ami aztán gyorsan csapdában találta magát.

A filmekben bemutatott kép ellenére inkább kisebb gerinctelenekkel táplálkozhatott

A világ minden részéről kerültek elő fosszilis leletek, úgy mint Észak-Amerikából, Kínából és Ausztráliából. A kanadai Burgess Shale (agyagpala) rétegben kimagaslóan sok fosszíliát találták, többek között több ezer vagy több tízezer trilobita maradványát is. Az a tény, hogy ezek a gerinctelen (lágy testű) állatok ilyen nagy mértékben (és egyáltalán) fosszilizálódtak, arra mutat, hogy gyorsan és radikálisan temetődtek be valószínűleg egy katasztrófában nyomaikat hátra hagyva az utókornak.

(Forrás: DevianArt)

Források:
http://www.prehistoric-wildlife.com/species/a/anomalocaris.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Anomalocaris
https://www.researchgate.net/publication/259921528_Morphology_of_Anomalocaris_canadensis_from_the_Burgess_Shale
– Paterson JR, García-Bellido DC, Lee MS, Brock GA, Jago JB, Edgecombe GD (December 2011). “Acute vision in the giant Cambrian predator Anomalocaris and the origin of compound eyes”. Nature. 480 (7376): 237–40. 
– Whittington HB, Briggs DE (1985). “The Largest Cambrian Animal, Anomalocaris, Burgess Shale, British Columbia”. Philosophical Transactions of the Royal Society B. 309 (1141): 569–609.
– Daley AC, Edgecombe GD (January 2014). “Morphology of Anomalocaris canadensis from the Burgess Shale”. Journal of Paleontology. 88 (01): 68–91.
– Hagadorn JW (August 2009). “Taking a Bite out ofAnomalocaris (PDF). In Smith MR, O’Brien LJ, Caron J (eds.). Abstract Volume. International Conference on the Cambrian Explosion (Walcott 2009). Toronto, Ontario, Canada: The Burgess Shale Consortium (published 31 July 2009).
– Van Roy P, Daley AC, Briggs DE (June 2015). “Anomalocaridid trunk limb homology revealed by a giant filter-feeder with paired flaps“. Nature. 522 (7554): 77–80.
– Pates S, Daley AC, Edgecombe GD, Cong P, Lieberman BS (2019). “Systematics, preservation and biogeography of radiodonts from the southern Great Basin, USA, during the upper Dyeran (Cambrian Series 2, Stage 4)“. Papers in Palaeontology. 0. 

Hasonló bejegyzések

Cameroceras

Cameroceras

Az ősi tengerek világa az elérhető bizonyítékok alapján nagyon más volt a maihoz képest és ez főként a tengeri élővilág sokszínűségében nyilvánult meg. Valaha a csigaházas polipok elképesztő változatossággal rendelkeztek, viszont ma már csak a nautiluszok...

Xiphactinus

Xiphactinus

A tengereket egykor nemcsak óriási, de falánk ragadozók is lakták, amilyen a Xiphactinus is volt. Világszerte előkerült leletei azt mutatják, hogy kozmopolita fajként viselkedett, amely áramvonalas testét és felfelé álló száját tekintve hasonlított egy mai tarponra,...

Helicoprion

Helicoprion

Napjainkban sok furcsa élőlénnyel találkozhat az ember világszerte, de a fosszilis rétegekben talált állatok között is vannak extrém bizarr teremtmények, amelyek komoly fejtörést okoztak felfedezőiknek. Kétségkívül az egyik ilyen legkülönösebb tengeri élőlény a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .