fbpx
Oldal kiválasztása

Arthropleura

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.04.02.

Az ízeltlábúakra általában úgy gondolunk, mint kicsi, “taposd már össze” lényekre, pedig élt a múltban egy képviselőjük, amelynek mérete messze meghaladta ma élő rokonaiét. Az Arthropleura minden idők legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja volt!

Egy jól ismert őslényről van szó, amely több televíziós sorozatban, dokumentumfilmben (ld. Walking with Monsters; illetve a Prehistoric Park sorozat) is szerepelt. Nevének jelentése “ízelt bordák” (Arthropleura), ami utal megjelenésére. Nagyban hasonlíthatott a ma élő ezerlábúakra, teste hozzávetőlegesen 30 ízelt szegmensből épülhetett fel, melyet páncél borított. Méretei elképesztőek voltak egy ízeltlábúhoz képest! A nagyobb példányok hossza elérhette a 2,3-2,5 métert, szélességük pedig az 50 centimétert! Ezt a hatalmas méretet annak köszönhette, hogy az oxigénszint akkoriban jóval magasabb lehetett (30-50% körül), mint napjainkban (21%). Ennek köszönhetően más ízeltlábúak is igen nagyra nőttek pl. Meganeura (óriás szitakötő).

Az Arthropleura életnagyságú modellje (Forrás: Pinterest)

Táplálkozása sokáig kérdéses volt a kutatók előtt, ugyanis a szája még nem került elő a fosszíliáknál. Ez egyébként arra utal, hogy nem lehetett szkleritizált (megkeményedett), erőteljes állkapcsa. Sokáig mégis azt hitték, hogy aktív ragadozó életet élt, ahogyan a ma élő Scolopendra fajok. Azonban az állat koprolitjában (fosszílizált ürülék) korpafű és páfrány spórákat találtak, ami azt bizonyította, hogy egy békés növényevő lehetett.

Az Arthropleura fosszilizált lábnyomai a skóciai Arran szigetén (Forrás: Wikipédia)

Az Arthropleura nyomot hagyott maga után a történelemben szó szerint is! Fosszilizált lábnyomait találták meg több helyen is, maradványai Észak-Amerikában és Skóciában kerültek elő. Érdekesség, hogy az “útvonalai” saját elnevezést is kaptak: Diplichnites cuithensis.

Elképesztő lény lehetett élőben, azonban a találkozás lehetősége nem adódott meg számunkra. Mégis, számítógépes animációk segítségével életre keltették ezt a fantasztikus monstrumot:

Források:
http://www.prehistoric-wildlife.com/species/a/arthropleura.html
http://voices.nationalgeographic.com/2011/01/15/largest_landdwelling_bug_of_al/
– A. C. Scott; W. G. Chaloner & S. Paterson (1985). “Evidence of pteridophyte–arthropod interactions in the fossil record” (PDF). Proceedings of the Royal Society of Edinburgh. 86B: 133–140.

Hasonló bejegyzések

Paraceratherium

Paraceratherium

A Paraceratherium birtokolta sokáig a legnagyobb szárazföldi emlős címét, amíg kihívója nem akadt a Palaeoxolodon namadicus személyében. Ez a hatalmas orrszarvúra hasonlító állat elképesztő látványt nyújthatott Közép- és Dél-Ázsia füves szavannáin. "Indricotherium"...

Lisowicia

Lisowicia

Egykor a nagy változatosságot mutató növényevő dicynodontok világszerte előfordultak. Képviselőik között voltak patkány méretűek, de egyesek akkorára nőttek, mint egy elefánt. Az utóbbit úgy nevezték, hogy Lisowicia bojani, amely az egykori Lengyelország mocsaras...

Palaeoloxodon

Palaeoloxodon

A ma élő legnagyobb szárazföldi emlősök az elefántok, amelyek a legtöbb kontinensen elterjedtek voltak. Egykori rokonaik, a Palaeoloxodon fajok között találjuk az elefántfélék legnagyobb és legkisebb képviselőit is, amelyek egész Eurázsia szerte előfordultak. A...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .