fbpx
Oldal kiválasztása

Koolasuchus

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.06.16.

A Koolasuchus a kétéltűek egy kihalt csoportjának tagja volt óriási állkapoccsal, amellyel gyorsan nyelte el áldozatát. Ezzel a hatalmas folyami ragadozóval nem igen húztak ujjat, ugyanis élőhelyének egyik legnagyobb húsevője volt.

A Chigutisauridae család ismertebb tagjai (kivéve a Koolasucuhust)

A Koolasuchus egy óriási szalamandrának tűnik, de valójában a kétéltűek egy már régen kihalt csoportjának, a Temnospondyli rendnek volt az egyik képviselője. Ezek között a kis méretűtől az óriásokig találunk változatos megjelenésű kétéltűeket. A kisebb méretű fajok a mai szalamandrákhoz voltak hasonlóak megjelenésükben, a nagyobb fajok viszont inkább a krokodilokra emlékeztettek. A Koolasuchus a Chigutisauridae család legnagyobb tagja volt, amely széles körben elterjedt lehetett a déli féltekén. Maradványaik Argentínából, Brazíliából, Dél-Afrikából, Indiából és Ausztráliából kerültek elő.

A Koolasuchus nevének első felét egy ausztrál preparátor, Leslie Kool tiszteletére kapta, aki a fosszilíákat megszabadította a kőzetek fogságából. A “suchus” pedig krokodilt jelent, ami arra utal, hogy élőhelyén a krokodilokhoz hasonló szerepet tölthetett be a táplálékláncban.

(Illusztráció: Tim Bertelink)

Az ausztrál Victoria állambeli Wonthaggi Fomációból kerültek elő a Koolasuchus maradványai, de a teljes csontváza nem ismert. Az alsó állkapocs töredékek, valamint a borda és a csigolya darabkák árulkodnak hatalmas méretéről. Az állat becsült hossza 4-5 méter körül van, egyes becslések szerint 5 méternél nagyobbra is megnőhetett. Testtömege meghaladta az 500 kilogrammot, de ennek legalább a harmadát a hatalmas 65-80 centiméter hosszú koponyája tette ki, amelyben a mai szalamandráktól eltérően éles fogak sorakoztak. Ezzel a nagy állkapoccsal könnyedén megragadhatta zsákmányát és szinte egyben elnyelhette.

Vadászás közben – Koolasuchus lep meg egy Leaellynasaura csapatot (Illusztráció: Jacek Major)
(Forrás: ScienceAlert)

Az Antarktika egykor virágzó élőhely volt, őserdőkkel, folyókkal és gazdag élővilággal tarkítva. Ebben a környezetben a Koolasuchus édesvízi ragadozóként nagyon hasonló életmódot folytathatott, mint a krokodilok. Halakkal, rákokkal, puhatestűekkel és valószínűleg dinoszauruszokkal is táplálkozott. Potenciális zsákmány lehetett az 1,3 méteres és 10 kilogrammos növényevő hypsilophodontida Leaellynasaura vagy a 2,3 méteres iguanodontida Diluvicursor is. Nagyobb méretű növényevők is életek errefelé, mint a 9 méteres és 3 tonnás iguanodontida Muttaburrasaurus. A vízben a Koolasuchus volt az úr, de a szárazföldet a közepes méretű theropoda dinoszauruszok uralták, mint 4-5 méteres Fukuiraptor (“ausztrál Allosaurus”) vagy a 6 méteres és 1 tonnás Australovenator.

Források:
https://www.flickr.com/photos/25802865@N08/13655789653 (Indexkép)
http://www.geocities.com/dannsdinosaurs/non-rept.html
– Sengupta, D.P. 1995. Chigutisaurid temnspondyls from the Late Triassic of India and a review of the family Chigutisauridae. Palaeontology 38: 19-59.
https://en.wikipedia.org/wiki/Koolasuchus
– Martin, A.J. (2009). “Dinosaur burrows in the Otway Group (Albian) of Victoria, Australia, and their relation to Cretaceous polar environments” (PDF). Cretaceous Research. 30 (2009): 1223–1237.
– Warren, A.A.; Rich, P.V.; Rich, T.H. (1997). “The last, last labyrinthodonts?”. Palaeontographica A. 247: 1–24.
https://oceanwide-expeditions.com/blog/the-ancient-fossil-forests-of-antarctica
https://en.wikipedia.org/wiki/South_Polar_region_of_the_Cretaceous

Hasonló bejegyzések

Megalodon

Megalodon

A Megalodon név világszerte ismert, amiről mindenkinek "minden idők legnagyobb és legfélelmetesebb cápája" jut eszébe. Ez nem is áll messze a valóságtól, mert ezek a cápák a világtengerekben valóban a tápláléklánc csúcsára jutottak. A kihalt Megalodon és a ma is élő...

Óriás moa

Óriás moa

Egykor Új-Zéland őserdeiben hatalmas röpképtelen madarak éltek. Három és fél méter feletti magasságával az óriás moa volt a legnagyobb képviselőjük. A moafélék családjának azonban több tagja is volt: 1. Dinornis novaezealandiae (Északi óriás moa) 2. Emeus crassus...

Zaglossus hacketti

Zaglossus hacketti

  Az első cikkben egy nagyon érdekes lényt szeretnék bemutatni. A neve alapján valószínűleg nem sokan tudnák elhelyezni, hogy milyen állatról is lehet szó. Ő pedig nem más, mint egy kihalt hangyászsün! Micsoda? Hangyászsün? A nevük ellenére nem állnak rokonságban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .