fbpx
Oldal kiválasztása

Leedsichthys

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.04.19.

Ma a világ legnagyobb tengeri állata a kékbálna, de még a legnagyobbaknak is vannak kihívóik! Egykor a világtengerekben ugyanis bálnaméretű halak úszkáltak, mint a Leedsichthys.

Illusztráció: Dimitry Bogdanov

A földtörténet legnagyobb ismert halaként tartják számon a Leedsichthyst, amely a csontos halak főosztályába tartozik. (A halak másik ága a porcos halak, melyeknek legismertebb képviselőik a cápák.) Ahhoz, hogy megértsük a méretbeli különbségeket a mai csontos halak és e kihalt óriás között, vegyük szemügyre a ma élő legnagyobbakat. Sokak meglepetésére a legnagyobb édesvízi hal címet a Duna vizeiben is előforduló viza (tokhal) birtokolja, amelynek legnagyobb példánya 7,2 méter hosszú volt és 1571 kilogrammot nyomott. A tengerekben élő legnagyobb csontos hal a holdhal, amelynek legnagyobb egyedei meghaladhatják a 2300 kilogrammot! Korunk óriásai annyit nyomnak, mint egy személyautó, de a Leedsichthys méreteit meg sem közelítik!

Illusztráció: Darren Pepper

A Leedsichthys méretei vita tárgyát képezik, ugyanis az előkerült leletek töredékesek, hiányosak, ami miatt az állat méreteinek felső határa mai napig nyitott kérdés. Átlagos méretét eddig 9-10 méter hosszú és 5-10 tonna között gondolták, azonban egy újabb leletanyag már 16,5 méteres állatról tanúskodik. Más becslések 22-27 méteresre teszik az állat elképzelhető legnagyobb hosszát. Ez nem az átlagos méret, hanem azzal számolnak, hogy kivételesen nagy egyedek kedvező körülmények és hosszú életkor alapján elérhették ezt a méretet. Egy ekkora hal súlya meghaladhatta a 50 tonnát! Emellett még a ma élő legnagyobb csontos halak is eltörpülnek, méretei ugyanis a nagyobb bálnákéval vetekszik!

A Leedsichthys legnagyobb elméleti méretének összehasonlítása más kihalt tengeri óriásokkal

Megjelenése sok kérdést von maga után, hiszen teljes vagy teljesebb csontvázak nem kerültek elő, mert mivel vázában sok volt a porcos elem is, amelyek összetartották a csontos részeket, viszont nem fosszílizálódtak. Feje valószínűleg arányaiban nagy és széles lehetett, állkapcsában nem voltak hagyományos értelemben vett fogak. Ezek helyén viszont 2 milliméteres csontlemezkéket találtak, ami arra utal, hogy a Leedsichthys főként planktonokkal táplálkozhatott, ahogy a mai sziláscetek is (mint a kékbálna). Módszerei kétségkívül eltérőek voltak.

Illusztráció: R. Nicholls

A krillek tömegét a kopoltyúíveire nőtt sűrű, fésűs szerkezetű szűrő foghatta fel, amikor átpumpálta a vizet a kopoltyúin. Ugyanígy szűri ki a planktont a jelenkori cetcápa, illetve az óriáscápa is. A bálnákhoz hasonlóan valószínűleg a “planktonfelhőket” követve vándorolt az ősóceánok tengereiben, azonban méretei ellenére ő sem lehetett teljes biztonságban. Fosszíliái Európából (Németország, Anglia, Franciaország) és Dél-Amerikából (Chile) kerültek elő, ahonnan nagy méretű tengeri ragadozók is felbukkantak, mint a 6-9 méteres Liopleurodon, amely megtámadhatta a nálánál nagyobb halakat is.

Leedsichthys és egy Liopleurodon csatája (Forrás: Pinterest)

Források:
http://www.prehistoric-wildlife.com/species/l/leedsichthys.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Leedsichthys
https://www.thoughtco.com/history-of-leedsichthys-1093679

Hasonló bejegyzések

Cameroceras

Cameroceras

Az ősi tengerek világa az elérhető bizonyítékok alapján nagyon más volt a maihoz képest és ez főként a tengeri élővilág sokszínűségében nyilvánult meg. Valaha a csigaházas polipok elképesztő változatossággal rendelkeztek, viszont ma már csak a nautiluszok...

Xiphactinus

Xiphactinus

A tengereket egykor nemcsak óriási, de falánk ragadozók is lakták, amilyen a Xiphactinus is volt. Világszerte előkerült leletei azt mutatják, hogy kozmopolita fajként viselkedett, amely áramvonalas testét és felfelé álló száját tekintve hasonlított egy mai tarponra,...

Anomalocaris

Anomalocaris

Egykor a tengerek mélyén sok furcsa dologgal találkozhattunk volna és az Anomalocaris kétségkívül ezekhez tartozik. A "kambriumi robbanás" egyik példája különleges anatómiai adottságaival még a tudósokat is meglepte. Fosszilis maradványa (Forrás: sankei.com) Az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .