fbpx
Oldal kiválasztása

Lisowicia

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.06.10.

Egykor a nagy változatosságot mutató növényevő dicynodontok világszerte előfordultak. Képviselőik között voltak patkány méretűek, de egyesek akkorára nőttek, mint egy elefánt. Az utóbbit úgy nevezték, hogy Lisowicia bojani, amely az egykori Lengyelország mocsaras erdeiben kivételesen nagyra nőtt.

(Illusztráció: PrehistoryByLiam)

A dicynodontok voltak az egyik legtöbb képviselővel rendelkező synapsidák (“emlősszerű hüllők”). Nevüket (“két kutya fog”) az állkapocsból két oldalt kinövő két agyarukról kapták. Ezen a csoporton belül rengeteg családot helyeztek el a paleontológusok, mint a Stahleckeriidae-t, ahova a Lisowicia is tartozott. Igazán nagy méretű, robosztus felépítésű, négy lábon járó növényevő állatok voltak, amelyeknek maradványaik Amerika, Ázsia és Afrika szerte kerültek elő. A Lisowicia kivételesnek számít a dicynodontok között, mert ő volt az első, amelyre európai rétegekben találtak.

Rokonaihoz hasonlóan kerek, hordó alakú teste volt, amely egy nagyon rövid farokban végződött. Megjelenésében ezért némileg hasonlíthatott egy mai orrszavúhoz vagy vízilóhoz. Hatalmas koponyája csak darabokban került elő, de így is megállapítható, hogy egy teknősszerű, fogatlan állkapocs állt rendelkezésére a növények felaprítására. A megtalált koprolitok (megkövült ürülék) alapján többnyire lágy növényzettel és tűlevelűekkel táplálkozhatott, bár egyes esetekben fás anyagot is tartalmaztak a koprolitok, más dicynodontokhoz hasonlóan. Ez az étrendben megfigyelhető jellemvonás a szezonális eltérésekre utalhat. A koprolitok azonban egy másik érdekességre is rámutatnak. Több Lisowiciának tulajdonított koprolit kupacot fedeztek fel (Brazíliában hasonlót találtak), ami arra utal, hogy ezek az állatok csordákban éltek és valószínűleg komplex szociális viselkedés volt rájuk jellemző.

A nyaki csigolyái is igazán figyelemre méltóak, mivel olyan üregeket fedeztek fel azok két oldalán, amelyek hasonlóak a madarak légző- és légzsákrendszeréhez. Azonban a Lisowicia nem rendelkezik nyílásokkal a légzsákok számára a csigolyáknál és azok belseje is szilárd. Ez a jellemvonás egyedi a dicynodontok között és a funkciója egyelőre ismeretlen.

(Forrás: Reuters)

Annak ellenére, hogy teljes csontváz nem került elő, a rendelkezésre álló fosszilis leletek alapján egy hatalmas állat lehetett. Ahhoz, hogy kiderítsék ennek az állatnak a méretét a paleontológusok, más dicynodont fajok csontjaihoz viszonyították a Lengyelországban talált maradványokat. Ennek eredménye szerint a Lisowicia 4,5 méter hosszú volt, 2 méter feletti vállmagassággal és 2,6 méteres legmagasabb ponttal. A tömegét kezdetben túlbecsülték 9,33 tonnásra, a valóságban inkább 5-7 tonna körül mozoghatott, ami a ma élő legnagyobb szárazföldi emlős, az afrikai elefánt méretével vetekszik!

Bár a Lisowicia méreteit igazán senki sem közelítette meg a dicynodontok közül, a Stahleckeriidae család tagjai egytől egyig nagy méretű növényevők voltak. Ismertebb közülük a család névadója, a Dél-Amerikából és Afrikából előkerült Stahleckeria, amely a 4 méteres hosszt is elérhette. Argentínában fedezték fel a 3,5 méteres, akár 1-2 tonnás súlyt is elérő Ischigualastiát. Azonban a Lisowicia leghíresebb rokona kétségkívül az Észak-Amerikából előkerült Placerias, amely több TV-sorozat és dokumentumfilm szereplője is. 3,5 méteres hosszával és 1 tonnát is meghaladó súlyával a “mocsarak vízibivalya” lehetett.

Egy egészen más világ volt

A Lisowicia élőhelye eléggé nedves, mocsaras környezet lehetett, hasonlóan a mai Everglades Nemzeti Parkhoz. A tájat tűlevelűek, páfrányfenyők, magvaspáfrányok és cikászok tarkíthatták. A folyókban, állóvizekben különféle tüdőshalak, bojtosúszójú maradványhalak és 2 méteres hybodontida cápák úszkáltak, amely bőséges táplálékot jelentettek az igen nagyra növő kétéltűeknek, mint a 4,3 méteres Cyclotosaurus. Azonban kisebb kétéltűek is éltek itt, mint az 1 méteres Plagiosaurus. A mocsarakban lakója volt még a 2,5 méteres phytosaur, a Paleorhinus is. Szintén együtt élhetett a Lisowiciával az ízeltlábúakra szakosodott 2,3 méteres Silesaurus és az 5-6 méteres hosszúságot elérő ragadozó raisuchian Polonosuchus is, amely méreténél fogva már képes lehetett a kisebb Lisowiciákat elejteni. Ugyanebből a rétegekből került elő egy emlős is, az alig 10 centiméteres rovarevő Hallautherium.

Egy Paleorhinusnak nem sok esélye lehetett (Illusztráció: Ntvtiko)

A Polonosuchuson kívül azonban egy másik nagytestű ragadozó is élt ezekben a mocsarakban, a két lábon járó archosaur Smok. A fiatal Lisowicia csontokon talált harapásnyomok ehhez a ragadozóhoz vezetnek. Ezt megerősíti a Smok koprolitjában talált maradványok, ami azt jelenti, hogy a fiatal Lisowiciák kétségtelenül ott szerepeltek az étlapon. Egy felnőtt példány elejtése viszont rendkívül nehéz lehetett, főleg, ha a szociális viselkedésük egymás védelmére is kiterjedhetett. Kézenfekvő következtetés, hogy még a 6 méteres Smoknak is jobban megérte a védtelen fiatalok, esetleg a csordától leszakadt idősebb példányok elejtésének megkísérlése.

Egy Smok kísérel meg elejteni egy idősebb példányt (Illusztráció: Szymoonio)

Forrás:
http://www.sci-news.com/paleontology/elephant-sized-dicynodont-triassic-period-lisowicia-bojani-06649.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Lisowicia
– Sulej, Tomasz; Niedźwiedzki, Grzegorz (2019). “An elephant-sized Late Triassic synapsid with erect limbs“. Science. 363 (6422): 78–80.
– Romano, Marco; Manucci, Fabio (14 June 2019). “Resizing Lisowicia bojani: volumetric body mass estimate and 3D reconstruction of the giant Late Triassic dicynodont“. Historical Biology: 1–6.
– Bajdek, P.; Owocki, K.; Niedźwiedzk, G (2014). “Putative dicynodont coprolites from the Upper Triassic of Poland“. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. 411: 1–17.
– Jewuła, K.; Matysik, M.; Paszkowski, M.; Szulc, J. (2019). “The late Triassic development of playa, gilgai floodplain, and fluvial environments from Upper Silesia, southern Poland“. Sedimentary Geology. 379: 25–45.
– Niedźwiedzki, G.; Gorzelak, P.; Sulej, T. (2011). “Bite traces on dicynodont bones and the early evolution of large terrestrial predators“. Lethaia. 44 (1): 87–92.
https://gizmodo.com/during-the-triassic-this-elephant-sized-relative-of-ma-1830572760

Hasonló bejegyzések

Paraceratherium

Paraceratherium

A Paraceratherium birtokolta sokáig a legnagyobb szárazföldi emlős címét, amíg kihívója nem akadt a Palaeoxolodon namadicus személyében. Ez a hatalmas orrszarvúra hasonlító állat elképesztő látványt nyújthatott Közép- és Dél-Ázsia füves szavannáin. "Indricotherium"...

Palaeoloxodon

Palaeoloxodon

A ma élő legnagyobb szárazföldi emlősök az elefántok, amelyek a legtöbb kontinensen elterjedtek voltak. Egykori rokonaik, a Palaeoloxodon fajok között találjuk az elefántfélék legnagyobb és legkisebb képviselőit is, amelyek egész Eurázsia szerte előfordultak. A...

Megalodon

Megalodon

A Megalodon név világszerte ismert, amiről mindenkinek "minden idők legnagyobb és legfélelmetesebb cápája" jut eszébe. Ez nem is áll messze a valóságtól, mert ezek a cápák a világtengerekben valóban a tápláléklánc csúcsára jutottak. A kihalt Megalodon és a ma is élő...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .