fbpx
Oldal kiválasztása

Mauritius-szigeti dodó

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.05.08.

A jól ismert dodó madár az Indiai-óceánban lévő Mauritius-szigetén élt évezredeken keresztül, kihalásához azonban elég volt száz év a madár felfedezésétől számítva. Leginkább egy túlméretezett galambnak tűnhet és ez nincs is messze a valóságtól.

A dodók őshazája – Maurutius

A dodó madár (Raphus cucullatus) a legismertebb kihalt fajok közé tartozik. Könnyen felismerhető köpcös testéről, rövid nyakáról, ami egy hajlott, de vastag csőrben végződött. Röpképtelen madarak voltak, de nem voltak olyan gyors futók, mint a strucc. Ennek ellenére a lábcsontok konzolos szilárdsági vizsgálata azonban megmutatta, hogy méretükhöz képest azért gyorsan tudtak futni. A dodó megjelenését tekintve akkora lehetett, mint egy pulyka. Magassága elérhette az 1 métert, tömege átlagosan 10-17,5 kilogramm körül lehetett, de egyes zsírosabb példányok elérhették a 21-27,8 kilogrammot! A tömegüket nagyban befolyásolták az évszakok, vagyis 20 kilogramm fölé csak a téli, hidegebb időszakokban nőhettek.

Egy kitömött múzeumi példány

A dodó a galambalakúak rendjének tagja volt, legközelebbi rokona a szintén az Indiai-óceán elterülő Rodriguez-sziget remetemadara volt. A két madarat több tulajdonság alapján is meg lehet különböztetni a mai galamboktól. A dodó koponyája szélesebb volt, mint a mai galamboké, csőre is sokkal robosztusabb megjelenést kölcsönzött neki. A medencecsont mindkét madár esetében vastagabb volt, hogy megtartsa a nagyobb súlyt, szárnyaik pedig csökevényesek voltak a repüléshez.

Amikor a sziget kezdett benépesülni emberekkel, nagy számban éltek ott a dodók, ennek ellenére nem sokat tudunk az életmódjukról. Az állatot leginkább a tengerészek leírásaiból ismerhetjük meg. Valószínűleg magvakkal, lehullott termésekkel és gyökerekkel táplálkoztak, de kiegészíthették étrendjüket kagylókkal és rákokkal is a part mentén. Főként az erdős területeket kedvelhették, ezt megerősíti, hogy a legtöbb csontváz az erdei mocsarakból került elő.

Egy dodópár élete (Forrás: mozaweb.hu)

Bár eddig együgyű madárnak gondolták a dodót, a koponyáján elvégzett CT vizsgálatok kimutatták, hogy a madár agyának testéhez viszonyított mérete teljesen arányos volt, vagyis legalább olyan okos lehetett, mint a galamb. Ne feledjük, hogy a galambokat egészen a 20. század közepéig nagy számban használták üzenetek továbbítására. A feljegyzések szerint e madarak szárnycsapdosás közepette udvarlási táncot jártak és tartós párkapcsolatban éltek. Az erdőben egyetlen tojást raktak fűből készült fészkükbe. A fiókákról mindkét szülő gondoskodott.

Fantasztikus állat lehetett, azonban a XVII. század végére kihalt. Az utolsó vadon élő egyedet 1662-ben látták, de fogságban is tartottak dodókat főleg királyi udvaroknál. Kihalásukhoz több tényező is hozzájárulhatott, de abban mindenki egyetért, hogy az emberi tevékenység tüntette el a föld színéről ezeket az állatokat. Kihalását okozó tényezők:

Túl barátságosak voltak! A szigeten nem voltak természetes ellenségeik, így az embertől sem féltek. A feljegyzések szerint olyan sokan voltak a kikötőknél is, hogy a hajósok bottal könnyen agyoncsaphatták őket, hiszen az emberrel szemben bizalmas madarak nem futottak el a partra szálló hajósok elől.
– A holland hajósok megették őket, annak ellenére, hogy a húsuk állítólag élvezhetetlen és rágós volt.
– A telepesek által behozott állatok (kutyák, disznók, patkányok, makákó majmok) feldúlták a madarak fészkeit és a tojásaikat is elfogyasztották.
– Végső soron pedig az élőhelyük tönkretétele is nagy szerepet játszhatott eltűnésükben, ugyanis az igazi őserdők eltűntek az ültetvényes gazdálkodás bevezetése miatt!


Az utolsó példány sorsa is egészen megdöbbentő, az Oxfordban őrzött lelet számítógépes vizsgálatai ugyanis megmutatták, hogy az utolsó élő dodót egyszerűen fejbe lőtték!

Források:
https://www.newscientist.com/article/mg13918884-300-justice-at-last-for-the-dodo/?ignored=irrelevant
https://en.wikipedia.org/wiki/Dodo
https://www.mme.hu/mi-tortent-dodoval_
https://www.britannica.com/animal/dodo-extinct-bird
https://artsandculture.google.com/story/everything-you-ever-wanted-to-know-about-the-dodo%C2%A0/lQKCJWtqLgvEIA

Hasonló bejegyzések

Palaeoloxodon

Palaeoloxodon

A ma élő legnagyobb szárazföldi emlősök az elefántok, amelyek a legtöbb kontinensen elterjedtek voltak. Egykori rokonaik, a Palaeoloxodon fajok között találjuk az elefántfélék legnagyobb és legkisebb képviselőit is, amelyek egész Eurázsia szerte előfordultak. A...

Megalodon

Megalodon

A Megalodon név világszerte ismert, amiről mindenkinek "minden idők legnagyobb és legfélelmetesebb cápája" jut eszébe. Ez nem is áll messze a valóságtól, mert ezek a cápák a világtengerekben valóban a tápláléklánc csúcsára jutottak. A kihalt Megalodon és a ma is élő...

Sarcosuchus

Sarcosuchus

A szuperkrokodilként ("SuperCroc") elhíresült Sarcosuchus hatalmasra nőtt és dinoszauruszokat evett reggelire a mai Észak-Afrika területén. Ez az őshüllő nem mindennapi látvány lehetett! Az első csontmaradványokat 1964-ben találták meg a mai Niger területén, de csak...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .