fbpx
Oldal kiválasztása

Óriás moa

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.03.08.

Egykor Új-Zéland őserdeiben hatalmas röpképtelen madarak éltek. Három és fél méter feletti magasságával az óriás moa volt a legnagyobb képviselőjük. A moafélék családjának azonban több tagja is volt:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Dinornithidae_SIZE_01.png/1024px-Dinornithidae_SIZE_01.png

1. Dinornis novaezealandiae (Északi óriás moa)

2. Emeus crassus (Keleti moa)

3. Megalapteryx didinus (Felföldi moa)

4. Dinornis robustus (Déli óriás moa)

A moák legközelebbi ma élő rokonai a dél-amerikai tinamuk (DNS teszt alapján), valamint egyéb futómadarak, mint a strucc, az emu vagy a kazuár. Testfelépítésük és megjelenésük is hasonló volt ma élő rokonaikhoz. Testméretükhöz képest kis fejjel rendelkeztek, amely széles és lapított csőrben végződött. Hosszú nyakuk, erőteljes testük és vastag lábaik voltak, melynek végén az éles karmaikat ásáshoz, illetve védekezéshez is használhatták.

Az előkerült jó állapotú moamaradványokból könnyen megállapították a kutatók e madarak táplálkozásmódját. A zúzógyomorban talált magvak, levelek és gyümölcsök alapján kiderült, hogy a moák csak erdei növényeket fogyasztottak. Tiszteletet parancsoló magasságuk ellenére az alacsonyabb növényzetből táplálkoztak, talán gyökereket és hajtásokat is kiástak. Sok, ma élő madárhoz hasonlóan a moa is nyelt le köveket, hogy könnyebben megemészthesse a szívós rostozatú táplálékát.

Nagy valószínűséggel társas életet éltek, kis csapatokban vándoroltak legelészve és táplálékot keresve az erdőn át. Hosszú életű madarak voltak, 50 évig is eléltek, ami nagyban köszönhető annak a ténynek, hogy nem sok ragadozó élt Új-Zélandon. Egyetlen természetes ellenségük volt az ember szigeten való megjelenése előtt, a Haast-féle sas.

Extinction is a very serious issue facing our world. We get that. But when it comes to these extinct animals, we have to admit: We're kinda glad we don't have to face off against them.
A Haast-féle sas a nálánál jóval nagyobb moák elejtésére is képes voltGiant Haast’s eagle attacking New Zealand moa (Art: John Megahan)

Rendkívüli méreteket ért el az óriás moa a madarak világához képest. Az északi alfaj nagyjából 3 méteresre nőtt meg, míg a déli óriás moa magassága elérhette a 3,6 métert, tömege pedig a 275 kilogrammot! De nem minden moa volt ilyen hatalmas, ugyanis a Déli- és az Északi szigeten is előforduló Anomalopteryx didiformis például nem nőtt 90 centiméteresnél nagyobbra.

https://www.newdinosaurs.com/wp-content/uploads/2016/11/643_giant-moa_sameerprehistorica.jpg

Az első polinézek az 1300-as években érkeztek Új-Zélandra, és ők voltak maori kultúra alapítói. Elsősorban húsuk miatt vadászták a moákat, de a tojásukat, amelyek között volt akár 24 cm hosszú is, szintén előszeretettel fogyasztották. A tojáshéjakat tartónak használták, a csontokból pedig ékszereket készítettek. A maorikkal együtt azonban kutyák és patkányok is a talajon költő madarak számára váratlan ellenségnek bizonyultak. Ezen óriások sorsa akkor pecsételődött meg, amikor az emberek elkezdték felégetni az erdőket, hogy megművelhessék a területet. Valószínűleg 4-500 éve halt ki az óriás moa, kisebb képviselőik pedig egészen a XIX. századig éltek. Különösen sok lelet került elő mocsarakból, mert itt könnyen megmaradnak a szerves anyagok. A legtöbb csontváz Új-Zéland Déli-szigetéről, a North Canterbury közelében lévő Pyramid Valley-ből származik. Néhány madár mumifikálódott, és bőr, valamint toll borítja.

Bár a moa már csak a mondákban létezik, a maorik még mindig így panaszkodnak: „Ka ngaro i te ngaro a te moa.” Ami azt jelenti: „Végünk van, ahogyan a moának is.”

Systematics, dimensions, and approximate distributions of moa (Aves: Dinornithiformes) in the three family, six genera and nine species that dominated the New Zealand (NZ) ecosystem until their extinction ≈600 years ago.
A moák egykor az egész szigetet betöltötték

Forrás:

Hasonló bejegyzések

Koolasuchus

Koolasuchus

A Koolasuchus a kétéltűek egy kihalt csoportjának tagja volt óriási állkapoccsal, amellyel gyorsan nyelte el áldozatát. Ezzel a hatalmas folyami ragadozóval nem igen húztak ujjat, ugyanis élőhelyének egyik legnagyobb húsevője volt. A Chigutisauridae család ismertebb...

Megalodon

Megalodon

A Megalodon név világszerte ismert, amiről mindenkinek "minden idők legnagyobb és legfélelmetesebb cápája" jut eszébe. Ez nem is áll messze a valóságtól, mert ezek a cápák a világtengerekben valóban a tápláléklánc csúcsára jutottak. A kihalt Megalodon és a ma is élő...

Zaglossus hacketti

Zaglossus hacketti

  Az első cikkben egy nagyon érdekes lényt szeretnék bemutatni. A neve alapján valószínűleg nem sokan tudnák elhelyezni, hogy milyen állatról is lehet szó. Ő pedig nem más, mint egy kihalt hangyászsün! Micsoda? Hangyászsün? A nevük ellenére nem állnak rokonságban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .