fbpx
Oldal kiválasztása

Sarcosuchus

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.04.13.

A szuperkrokodilként (“SuperCroc”) elhíresült Sarcosuchus hatalmasra nőtt és dinoszauruszokat evett reggelire a mai Észak-Afrika területén. Ez az őshüllő nem mindennapi látvány lehetett!

Az első csontmaradványokat 1964-ben találták meg a mai Niger területén, de csak az 1990-es évek végén tanulmányozták behatóbban őket. Az ásatások során előkerültek teljes koponyák, de teljes csontvázak nem, ami megnehezíti az állat méreteinek becslését. Erőteljes felépítésű lehetett, óriási állkapoccsal, amely előre keskenyedett és egy bullában (csontos dudor) végződött. Először azt hitték, hogy a nemek közötti eltérés jele, ahogy a gaviáloknál, de mindegyik példány koponyáján jelen volt. A mai napig rejtély, hogy milyen célt szolgálhatott ez a csontos dudor az állkapcsa végén.

A legnagyobb kihalt krokodilok méretének összehasonlítása a ma élő legnagyobb bordás krokodillal (Crocodylus porosus)

Becenevét (“SuperCroc”) onnan kapta, hogy a Sarcosuchus nem felállításakor (2001) a világ legnagyobb krokodiljának nevezték ki. A kezdeti becslések az állat méretét 11-12 méter hosszúra és 8 tonna tömegűre becsülték. Azonban a legújabb (2019-es) tanulmány szerint a Sarcosuchus inkább 9,5 méter hosszú és 4,3 tonna tömegű lehetett! Ezzel már egészen biztosan nem tekinthető a legnagyobb krokodilnak, de még így is eltörpülnek mellette a ma élő legnagyobb fajok, mint a nílusi krokodil és a bordás krokodil, amelyek 5-6 méteresre és maximum 1 tonnásra nőnek. Az eddig megtalált legnagyobb Sarcosuchus koponya 1,6 méter hosszú, így szájában egy felnőtt ember is kényelmesen elfért volna! Azonban még ennél is elképesztőbb, hogy 8 tonnás erőkifejtésű harapása lehetett, amivel kettéharapott volna egy autót is!

Sarcosuchus meglep egy Suchomimust (Forrás: Pinterest)

Nemcsak nagyobbra nőttek, mint a mai krokodilok, de az élettartamuk is majdnem a kétszerese lehetett ma élő rokonainak. (Egy átlagos krokodil 25-30 évig él.) Addig nőttek, amíg a környezetük képes volt biztosítani a hatalmas test fenntartásához szükséges táplálékot, amiből pedig nem volt hiány. Fosszíliáit megtalálták Nigerben, Tunéziában, Marokkóban, illetve Brazíliában is. Ahol ma a Szahara áll, ott egykor egy hatalmas trópusi éghajlatú, édesvízi folyamokkal átszőtt erdős terület volt! Ezekben az édesvizekben vadászott a Sarcosuchus.

Az állkapcsának, illetve fogainak tanulmányozása ahhoz a következtetéshez vezetett, hogy fiatal korában az állat főként halakkal táplálkozott, majd felnőtt korára már dinoszauruszokra vadászott! Alapvető étrendjét főként három növényevő jelenthette: a kétéltű életmódot folytató Lurdusaurus (9 méter hosszú, 5,5 tonna), az iguanodonta Ouranosaurus (8,3 méter hosszú, 2,2 tonna) és egy kisebb méretű sauropoda, a Nigersaurus (10 méter hosszú). Ezekben a vizekben elég nagy halak is megfordultak pl. a Mawsonia nevű bojtúszós hal, amely 4-6 méteresre is megnőhetett. Versenytársai is akadtak, ugyanis más hatalmas ragadozókkal is osztoznia kellett az élőhelyen, mint a főként halevő Spinosaurus (15 méter hosszú, 7,5 tonna) és a Suchomimus (9,5-11 méter hosszú, 2,5-5,2 tonna).

Források:
http://www.prehistoric-wildlife.com/species/s/sarcosuchus.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Sarcosuchus
– Haley D O’Brien, Leigha M Lynch; Kent A Vliet; John Brueggen; Gregory M Erickson; Paul M Gignac (2019). “Crocodylian Head Width Allometry and Phylogenetic Prediction of Body Size in Extinct Crocodyliforms”

Hasonló bejegyzések

Megatherium

Megatherium

A Megatherium a mára kihalt földi lajhárok legnagyobb képviselője volt és egyben a legnagyobb emlős, amely Dél-Amerika pampáit rótta. Azonban a jégkorszak végén bekövetkező éghajlati és ökológiai változások még ezt az óriást is eltörölték a föld színéről. A...

Titanoboa

Titanoboa

Dél-Amerika esőerdei manapság is telve vannak nagyobbnál nagyobb ragadozókkal (kajmán, anakonda, jaguár), de egykoron busz méretű Titanoboa uralta a világnak eme rejtélyes és lenyűgöző vidékét. Egy anakonda és a Titanoboa csigolyájának összehasonlítása (Ray Carson/UF...

Argentavis

Argentavis

Ha az ég urait említjük, általában a pteroszauruszokra gondolunk, de más repülő fajok is elképesztő méreteket értek el. Ilyen volt az Argentavis magnificens is, amely a legnehezebb repülő madár és a legnagyobb vágómadár címek birtokosa. Teratornithidae család (Forrás:...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .