fbpx
Oldal kiválasztása

Smilodon

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.04.07.

Amerika szavannáin egykor óriási macskafélék éltek hatalmas tőrszerű szemfogakkal, ők voltak a “kardfogú tigrisek”. Legismertebb közülük is a Smilodon nem, amelynek félelmetes megjelenése lehetett.

Illusztráció: Mauricio Antón

Ha kardfogú tigrisre/macskára gondolunk, a Smilodon jut elsőnek eszünkbe, pedig a kardfogú macskafélék családjának sok más tagja is volt! Kétségkívül azonban ez a nem a leghíresebb és a legnagyobb is a maga nemében. Három faját különböztethetjük meg: Smilodon gracilis; S. fatalis és a híresebb S. populator. A Smilodon név jelentése “késfog”, ami egyértelműen utal óriási szemfogaira, félelmetes külsőt kölcsönözve neki. Megjelenésében hasonló lehetett korunk nagymacskáihoz (oroszlán, tigris), de jóval robosztusabb felépítéssel rendelkezett. Lábszárai masszívak és viszonylag rövidek voltak.

Illusztráció: Mauricio Antón

A S. gracilis-t tekintik a másik két faj elődjének, méretét tekintve a legkisebb volt a maga 55-100 kilogrammjával. Hasonló lehetett a mai leopárdhoz vagy jaguárhoz nemcsak méretben, de életmódot tekintve is. Közepes méretű volt a S. fatalis, amely Észak-Amerikában terjedt el, tömegét 160-280 kilogrammra becsülik, marmagassága 100 centiméter körül volt, így akkora lehetett, mint egy ma élő oroszlán vagy tigris. Legnagyobb a Dél-Amerikában élő S. populator volt, amelynek átlagos méretei is döbbenetesen nagyok voltak. Marmagassága elérte a 120 centimétert, tömege pedig a 220-400 kilogrammot! Azonban a legújabb bizonyítékok arra mutatnak rá, hogy egyes példányok nagyobbra is nőhettek. Erre utal egy Uruguayban talált hatalmas koponya, amelynek tulajdonosa 440 kilogramm lehetett! Ezzel a méretekkel jóval meghaladta a mai nagymacskák legnagyobbjának tartott szibériai tigrist is, amelynek maximális tömege “csupán” 306 kilogramm!

Smilodon elterjedési területe

A legtöbb Smilodon lelet a La Brea kátránygödrökből került elő Kaliforniában. Valószínűleg más ragadozókhoz hasonlóan ők sem bírtak ellenállni az ingyen zsákmánynak, és ez a csapda lett sírjukká. Azonban ez nem jelenti, hogy csupán dögevők voltak. Bár az tény, hogy erőteljes felépítésük miatt nem voltak olyan fürgék, mint napjaink nagymacskái, de fel voltak fegyverezve nagyobb állatok elejtésére is. Az előkerült fosszíliák azt támasztják alá, hogy jellemző volt náluk a társas együttműködés (sőt az anyai gondoskodás is), akárcsak az oroszlánoknál. Két-három Smilodon könnyen leteríthetett nagyobb testű emlősöket is egyesült erejük és tömegük kombinálásával. Szemfogaik elérhették a 28 centimétert is (S. populator esetében), amelyek gyilkos eszköznek bizonyultak az ilyen helyzetekben.

Smilodon állkapcsa

Hogyan is működhetett egy Smilodon állkapcsa? Alsó állkapocs izmai gyengébbek voltak, hogy még szélesebbre tudja kinyitni száját! Míg a mai oroszlánok 60-65 fokig tudják kinyitni állkapcsukat, a Smilodonnál ez 120 fok volt! Ez volt sikerének titka! Áldozatai között lehettek mamutok, bivalyok, tevék, szarvasok, lovak, földi lajhárok, még akár glyptodonok is! Élőhelyét megosztotta más ragadozókkal is, mint például a Kelenken, amely egy 3 méteres ragadozó madár volt, de a tápláléklánc csúcsán a Smilodon állt.

Két Smilodon egy Glyptodon elejtése közben – minden erejükre szükségük lehetett

Források:
http://www.prehistoric-wildlife.com/species/s/smilodon.html
– Manzuetti, A.; Perea, D.; Jones, W.; Ubilla, M.; Rinderknecht, A. (2020). “An extremely large saber-tooth cat skull from Uruguay (late Pleistocene–early Holocene, Dolores Formation): body size and paleobiological implications“. Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology: 1−8.
– Alan Turner: Ősemlősök (2004) 126-127. old.

Hasonló bejegyzések

Megatherium

Megatherium

A Megatherium a mára kihalt földi lajhárok legnagyobb képviselője volt és egyben a legnagyobb emlős, amely Dél-Amerika pampáit rótta. Azonban a jégkorszak végén bekövetkező éghajlati és ökológiai változások még ezt az óriást is eltörölték a föld színéről. A...

Titanoboa

Titanoboa

Dél-Amerika esőerdei manapság is telve vannak nagyobbnál nagyobb ragadozókkal (kajmán, anakonda, jaguár), de egykoron busz méretű Titanoboa uralta a világnak eme rejtélyes és lenyűgöző vidékét. Egy anakonda és a Titanoboa csigolyájának összehasonlítása (Ray Carson/UF...

Argentavis

Argentavis

Ha az ég urait említjük, általában a pteroszauruszokra gondolunk, de más repülő fajok is elképesztő méreteket értek el. Ilyen volt az Argentavis magnificens is, amely a legnehezebb repülő madár és a legnagyobb vágómadár címek birtokosa. Teratornithidae család (Forrás:...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .