fbpx
Oldal kiválasztása

Xiphactinus

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.08.27.

A tengereket egykor nemcsak óriási, de falánk ragadozók is lakták, amilyen a Xiphactinus is volt. Világszerte előkerült leletei azt mutatják, hogy kozmopolita fajként viselkedett, amely áramvonalas testét és felfelé álló száját tekintve hasonlított egy mai tarponra, bár nem áll vele rokonságban.

A “kardnyaláb” /Xiphactinus/ csontváza (Millard H. Sharp / Science Source)
Egy embert is képes lett volna egyben lenyelni
1 – Xiphactinus; 2 – Ichthyodectes; 3 – Cladocyclus; 4 – Chirocentrites (Dimitriv Bogdanov)

A Xiphactinus az Ichthyodectidae család legnagyobb tagja volt 6 méteres testhosszával. Minden faj ragadozó volt, főként kisebb halakra vadásztak, de a nagyobb méretű példányok gyomrában találtak kisebb családtagokat is. A leghíresebb ilyen maradvány a George F. Sternberg által 1952-ben, Kansasban megtalált lelet. Különös látványt nyújt, ahogy egy 4 méteres Xiphactinus gyomrában egy majdnem 2 méteres Gillicus foglal helyet. Ez a viselkedés egészen érdekes, bár még nem lenne teljesen szokatlan. Viszont az már annál inkább szokatlan, hogy a Gillicus maradványai nem mutatják a megemésztődés egyetlen jelét sem, továbbá, hogy ilyen jó állapotban megőrzödött az őskor egy jelenete. Elég valószínű, hogy egy kataszrófa vagy egy szélsőséges körülmény vette rá a kanniblizmusra a Xiphactinust, miközben már nem is volt esélye a túlélésre, így gyorsan eltemetődve megőződtek mindketten az utókor számára.

Falánksága okozhatta ennek az állatnak a vesztét? (Spacini/WikiCommons)
Gyors eltemetődés vagy katasztrófa eredménye lehet ez a nem természetes halálpóz is

Gyakorlatilag bármit megtámadott és megevett, ami befért a szájába. Hosszú fogainak köszönhetően könnyen megtudta ragadni az áldozatát, és a szájánál egy vákuumot létrehozva képes volt beszippantani a kisebb halakat, madarakat. Ha egyszer már megvolt az áldozat, akkor a fogak kialakításának és elhelyezkedésének köszönhetően a préda onnan nem tudott kimenekülni. Korának sikeres ragadozója lehetett, amire nem szívesen horgásznának ma sokan.

Egy Hesperornis üldözése közben

Bár megjelenését tekintve egy csúcsragadozónak tűnik, természetes ellenségei is akadtak a tengerekben. Az idősebb vagy beteg, legyengült példányokat előszeretettel támadták meg az 5-6 méteres cápák, mint a Cretoxyrhina és Squalicorax. Ezt megerősíti, hogy a Cretoxyrhina gyomrában találtak már Xiphactinus maradványokat. Egy 2010-es felfedezés szerint azonban még az egészséges, kifejlett példányok sem voltak biztonságban, ugyanis egy 6 méteres Xiphactinust találtak egy Mosasaurus állkapcsai között.

A világtengerek lakója volt: maradványai előkerültek Észak-Amerikából, Dél-Amerikából, Európából és Ausztráliából

Források:
http://www.prehistoric-wildlife.com/species/x/xiphactinus.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Xiphactinus
http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=35308
“First record of the ichthyodectiform fish Xiphactinus (Teleostei) from Patagonia, Argentina”Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology. 2020.

Hasonló bejegyzések

Cameroceras

Cameroceras

Az ősi tengerek világa az elérhető bizonyítékok alapján nagyon más volt a maihoz képest és ez főként a tengeri élővilág sokszínűségében nyilvánult meg. Valaha a csigaházas polipok elképesztő változatossággal rendelkeztek, viszont ma már csak a nautiluszok...

Anomalocaris

Anomalocaris

Egykor a tengerek mélyén sok furcsa dologgal találkozhattunk volna és az Anomalocaris kétségkívül ezekhez tartozik. A "kambriumi robbanás" egyik példája különleges anatómiai adottságaival még a tudósokat is meglepte. Fosszilis maradványa (Forrás: sankei.com) Az...

Helicoprion

Helicoprion

Napjainkban sok furcsa élőlénnyel találkozhat az ember világszerte, de a fosszilis rétegekben talált állatok között is vannak extrém bizarr teremtmények, amelyek komoly fejtörést okoztak felfedezőiknek. Kétségkívül az egyik ilyen legkülönösebb tengeri élőlény a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .