fbpx
Oldal kiválasztása

Zaglossus hacketti

0 hozzászólás

Írta: OlahKristof

2020.02.25.

  Az első cikkben egy nagyon érdekes lényt szeretnék bemutatni. A neve alapján valószínűleg nem sokan tudnák elhelyezni, hogy milyen állatról is lehet szó. Ő pedig nem más, mint egy kihalt hangyászsün! Micsoda? Hangyászsün? A nevük ellenére nem állnak rokonságban a sünfélékkel. Első hallásra furcsa lehet, de bizony ilyen állatok léteznek és így néznek ki:

Nyugati hosszúcsőrű hangyászsün (Zaglossus bruijni)

  A hangyászsünök tojásrakó emlősök a kacsacsőrű emlősökhöz hasonlóan, melyekkel nagyon közeli rokonságban állnak. A család legnagyobb képviselője volt a Zaglossus hacketti. A Zaglossus nem mind a mai napig jelen van 3 képviselővel. A kihalt faj megjelenése és életmódja nagyon hasonló lehetett a maiakhoz. Testük igen zömök, henger alakú volt, amelyet igen erős szőrzet védett szarutüskékkel ellátva a ragadozók ellen. Fejük csőrszerű nyúlványban végződött, amely speciális táplálkozási módra utal. Ezek az állatok hangyaevésre specializálódtak, amelyre vékony, hosszú és ragadós nyelvük szolgált. A nyelve 54 centiméter hosszú lehetett, ami igazán impozáns, ha belegondolunk, hogy az emberi nyelv csak 7 centiméter hosszúságú. A hangyavadászathoz segítségükre voltak hosszú és erős karmaik az elülső végtagjaikon, amellyel sikeresen feltörhették a legjobban megerősített hangyavárakat is, akárcsak ma élő rokonaik. Náluknál hosszabb és egyenesebb végtagokkal rendelkeztek, amelyek jobban segíthették a sűrűbb erdőkön való áthaladást.

A legtöbb dologban bár hasonlítottak a mai hangyászsünökhöz, azonban jóval nagyobbra nőttek. A kifejlett példányok hossza meghaladta az 1 métert, magasságuk a 60 centimétert és súlyuk a 30 kg-ot. (Összehasonlítva a ma élő legnagyobb példányok 10-16 kg körül vannak.)

Erről a fajról igazából csak néhány csontdarab került elő a nyugat-ausztráliai Mammoth-barlangban, ahonnan más ausztrál óriásfajok is előkerültek. Egyes leleteken vágási és égési nyomokat is találtak, ami arra következtet, hogy az akkori emberek megölték és megsütötték ezeket az állatokat. Barlangrajzok is előkerültek az Északi területről, egészen konkrétan Arnhem Land térségéből, amelyek feltételezhetően ezt a fajt vagy annak mai képviselőjét, a nyugati hosszúcsőrű hangyászsünt ábrázolják.

Zaglossus hacketti.
It was the size of a sheep, making it the largest monotreme known to have ever lived. Z. hacketti lived during the Pleistocene epoch in Australia.

A Zaglossus nem előfordulása:

Forrás:

Hasonló bejegyzések

Koolasuchus

Koolasuchus

A Koolasuchus a kétéltűek egy kihalt csoportjának tagja volt óriási állkapoccsal, amellyel gyorsan nyelte el áldozatát. Ezzel a hatalmas folyami ragadozóval nem igen húztak ujjat, ugyanis élőhelyének egyik legnagyobb húsevője volt. A Chigutisauridae család ismertebb...

Megalodon

Megalodon

A Megalodon név világszerte ismert, amiről mindenkinek "minden idők legnagyobb és legfélelmetesebb cápája" jut eszébe. Ez nem is áll messze a valóságtól, mert ezek a cápák a világtengerekben valóban a tápláléklánc csúcsára jutottak. A kihalt Megalodon és a ma is élő...

Óriás moa

Óriás moa

Egykor Új-Zéland őserdeiben hatalmas röpképtelen madarak éltek. Három és fél méter feletti magasságával az óriás moa volt a legnagyobb képviselőjük. A moafélék családjának azonban több tagja is volt: 1. Dinornis novaezealandiae (Északi óriás moa) 2. Emeus crassus...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .